ARF-500px.png
ratt%2Bfram.jpg

Arbete RÄTT FRAM

Arbete RÄTT FRAM är ett treårigt projekt med finansiering av Allmänna Arvsfonden. Under år 2021-2023 arbetar vi med stöd till ungdomar med tillfälligt uppehållstillstånd, som omfattas av den nya gymnasielagen, i Göteborg, Mölndal och Uddevalla. 

Stödet ska underlätta för ungdomarna att slutföra sina gymnasiestudier och att hitta en anställning som uppfyller lagstiftningens krav.

Många av dessa ungdomar utbildar sig inom yrken som det råder brist på i Sverige. Det finns alltså ett stort behov på arbetsmarknaden av deras kompetens. Men matchningen fungerar inte alltid så bra. Ungdomarna saknar ofta nätverket och kontakter för att hitta jobb och arbetsgivarna har ofta inte så stor kunskap om målgruppen. Det är här vårt arbete kommer in.

Vi erbjuder studiehandledning och deltagande i vår jobbskola där ungdomarna får mer kunskap om den svenska arbetsmarknaden och hur man hittar arbete på den. Hela tiden är vi måna om att skapa meningsfulla sammanhang, öka delaktighet och inflytande hos målgruppen samt att underlätta etablering. Vi ger även individuellt stöd genom vår jobbcoach.

Parallellt med studiehandledning, jobbskola och individuellt stöd arbetar vi med att bygga nätverk och kontakter direkt med företagen och organisationerna som behöver arbetskraft så att vi kan matcha ihop dem. Det kan också vara genom praktik- och lärlingsprogram och det är bland annat vår anställda jobbmäklare som arbetar med detta genom Kampanjen Redo

Vi arbetar också för att detta ska vara ett långsiktigt sätt att arbeta på, så att vårt arbete lever kvar även efter projekttidens slut om tre år. Detta gör vi bäst genom samarbeten då vi tror att en kollektiv kraft är den största. MiM är redan idag en ”spindel i nätet” när det gäller samarbeten aktörer i mellan och med detta projekt kommer vi att fortsätta arbeta för att skapa förändring tillsammans. 

Projektets övergripande samarbetsparter är:

Projektet genomförs med stöd av: 

 
 
 

Stöd vi erbjuder

 
 
 
 

Studiehandledning

Individuell studiehandledning erbjuds de ungdomar från målgruppen som behöver stöd i sina studier. Studiehandledningen består av träffar veckovis som följer samma tidsperiod som en skoltermin.

Jobbskola

Jobbskolan är en arbetsfrämjande insats i projektet som består av tio kvällsträffar per termin där medverkande deltagare erbjuds ökade kunskaper om jobbsökande, arbetsrätt och arbetsliv.

 

Individuellt stöd

För alla ungdomar vi stöttar kommer en individuell plan att upprättas utifrån ungdomens specifika förutsättningar och behov för att stötta dem att först slutföra sina gymnasiestudier och därefter hitta en anställning.

 
 
 
 

Vi som jobbar med Arbete RÄTT FRAM:

Robertino Hedman
Jobbcoach

Yllka Sheqiri
Projektsamordnare

 
 
 

Läxhjälp

Går du fortfarande skolan och behöver stöd i dina studier?

Individuell studiehandledning erbjuds de ungdomar från målgruppen som behöver stöd i sina studier. Studiehandledningen är varje måndag under skolterminerna. Varje deltagare tilldelas en mentor/studiehandledare som i sin handledning följer kursplanens mål för att på ett optimalt sätt stötta deltagarna till godkända betyg.

Du kan delta via ZOOM eller på Flygvädergatan 8 varje måndag kl. 17-19 hela vårterminen 2022, med start 24 januari 2022. Anmäl dig till mahamed.warsame@gmail.com
Förbered dina uppgifter, ta gärna foton på dina uppgifter innan.
https://us02web.zoom.us/j/83499264459

Läxhjälpen genomförs i samarbete med:

 
 
 
 

Jobbskola

Jobbskolan är en arbetsfrämjande insats i projektet som består av tio kvällsträffar per termin där medverkande deltagare erbjuds ökade kunskaper om jobbsökande, arbetsrätt och arbetsliv. I jobbskolan får deltagarna, förutom teoretiska kunskaper, även praktiska kunskaper inom till exempel CV-skrivning samt får öva på arbetsintervjusituationer. Deltagare ges även möjlighet att utöka sitt kontaktnät, dels genom utbildningens inbjudna gäster och dels genom att utbildningen innehåller diverse studiebesök. Genom jobbskolan förbereds deltagarna även inför Skarpt Läges jobbmässa där man får chans att möta ett 50-tal arbetsgivare. Hösten 2021 är Jobbmässan 19 oktober.

Vill du gå jobbskolan? Det är varje tisdag 16:30-20 med start 18 januari 2022

Jobbskolan genomförs i samarbete med: 

 
 
 
 

Individuellt stöd

För alla ungdomar vi stöttar kommer en individuell plan att upprättas utifrån ungdomens specifika förutsättningar och behov för att stötta dem att först slutföra sina gymnasiestudier och därefter hitta en anställning. Det individuella stödet ska i samverkan med de andra stödinsatserna ge ungdomarna bästa möjliga förutsättningar för att matchas med en lämplig arbetsgivare genom någon av våra samarbetsparter: Arbetskraftsförmedlingen eller Nordisk kompetens. Det görs bland annat genom stöd att se över sitt nätverk, att skriva CV, att skaffa LinkedIn och att begära Stöd och matchning från Arbetsförmedlingen.

Skriver du in dig i vårt formulär blir du kontaktad av oss. Är det bråttom kan du maila Anna Svanberg

De olika steg som ingår i det individuella stödet är:

  • En första intervju för att komma fram till ungdomens specifika förutsättningar och behov

  • Upprättandet av en individuell plan

  • Kompetenshöjande insatser

  • CV-stöd. Matchning med arbetsgivare

  • Uppföljning

Individuellt stöd sker i samarbete med:

S_logo.png
 
 

Stödmaterial att ladda ned:

 

Här lägger vi upp stödmaterial som innehåller bra tips till dig som söker jobb med NGL

Var kan du vända dig med frågor om hur man söker Permanent uppehållstillstånd? Hur pratar jag med Arbetsförmedlingen för att få “Stöd och Matchning” insatsen? Kan min arbetsansökan bli bättre? Här finns material där du kan få tips och råd gällande dessa frågor.

Tryck på bilden för att ladda ner en PDF

Tryck på bilden för att ladda ner en PDF

Varför svarar inte arbetsgivarna på jobbansökan?

Kanske gör du små misstag i ditt jobbsökande som gör att din ansökan hamnar längst ner i högen direkt? Här finner du en pdf med några tips att ta med sig i sitt jobbsökande.

Tryck på bilden för att ladda ner en PDF

Tryck på bilden för att ladda ner en PDF

Vad du kan göra

Här finns det information om vad du själv kan göra för att klara dina studier och hitta ett arbete. Samt om hur vi på Arbete RÄTT FRAM kan stötta dig och om vad det finns för annan hjälp.