RÄTT FRAM 
 höstterminen 2018 

IMG_7634.jpg

 Höstterminen 2018

I vintras avslutade vi den fjärde utbildningsomgången av RÄTT FRAM. Mycket har hänt sedan vi startade våren 2017. En av de saker vi är mest stolta över är att vi under höstterminen hade möjlighet att anställa hela tio ungdomar som alla bidrog till att skapa ett utvecklande sammanhang med mycket gemenskap. Stort tack till Mustafa, Abdullahi, Abdinasir, Hiba, Zainab, Daniel, David, Shuja, Mahdi och Abdullah.

Under hösten har vi träffat många spännande samhällsrepresentanter, föreningar och organisationer. Som tidigare terminer har vi genom rollspel tränat civilkurage tillsammans med Vardagens civilkurage. Vi har träffat integrationspolis Ulf Boström och diskuterat Sveriges grundlagar samt mänskliga och medborgerliga rättigheter och skyldigheter. Den kvällen deltog även Freshta Dost från SVT och Helena Östlind som är demokratistrateg i Göteborgs stad.

Idriz Zogaj, förbundskapten i Landslaget för minne (!) gästade oss för att prata om minne och studieteknik. Amjad Eshmawi höll i en workshop ”Det nya landet – i oss alla” där vi b.la. fick samtala om rasism, normer och värderingar.

På temat ”Att komma till ett nytt land” lyssnade vi på Jihad Eshmawi erfarenheter av att lämna sitt hem, sin familj, om att fly sitt land och att starta om i ett nytt. Medverkade under kvällen gjorde även Niklas Forss psykolog från Kris och traumamottagningen i Göteborg, samt Thomas Lövgren från föreningen SPES (Suicidprevention och efterlevandes stöd).

I början av december besökte vi Röda Sten konsthall, där gästades vi av Toni Orsulic (Moderaterna), Roshan Yigit (Socialdemokraterna), Emina Music (Centerpartiet),Stina Svensson (Fi), Maria Berntsson (Kristdemokraterna), Tina Wallenius (Miljöpartiet), Simona Mohamsson (Liberalerna)ochDaniel Carlenfors (Vänsterpartiet). Malin Griffiths och Björn Westerlund från Röda Sten konsthall höll i en workshop som gick ut på att vi tillsammans målade på en stor duk – samtidigt som vi diskuterade politik utifrån de frågor som ungdomarna fann relevanta och intressanta.

Terminen avslutades med en stor fest där ungdomar från AGAPE stod för maten och Mollgan för musiken!

I Februari 2019 flyttade vi till en ny lokal i Lagerhuset i centrala Göteborg – med förhoppning om att bli ännu mer tillgängliga för våra ungdomar.

En rolig nyhet för hösten var att vi på initiativ av en grupp ungdomar startade igång en läxhjälp som pågick parallellt med utbildningsträffarna. Våra volontärer(pensionärer) Martin, Mats, Thomas och Jerker har gjort fantastiska insatser och genom läxhjälpen blivit en viktig del av RÄTT FRAM.

Sist men inte minst, stort tack till alla deltagande ungdomar och samhällsrepresentanter! Och tack för alla otroliga möten, kunskapsutbyten och erfarenheter vi skapat tillsammans.

 

/ RÄTT FRAM:s projektgrupp